Airport

In opdracht van Bonaire International Airport heeft Van Ringen Architecten het ontwerp gemaakt voor de nieuwe terminal.

Na de baanverlenging en een nieuwe verkeersleidingtoren is de nieuwe terminal de volgende fase in de uitbreiding van de luchthaven.  De plannen van KLM om van Bonaire International Airport een ‘hub’ naar Latijns-Amerika te maken sluiten hier naadloos op aan.

Het ontwerp is geïnspireerd op het zout van Bonaire, de hoofdvorm en kleur van de beeldbepalende voorgevel zijn een reactie op de vorm van de zoutbergen zoals die op het zuidelijke deel van Bonaire te zien zijn, het raster is een interpretatie van de vorm van een zoutkristal. Deze voorgevel bestaat uit geprefabriceerde elementen welke als een zonwering om het eigenlijke gebouw wordt gedrapeerd.

De nieuwe terminal heeft zijn profiel te danken aan het zgn. thermosyphon-principe, wat in het kort neer komt op de natuurlijke luchtstroomontwikkeling bij het koelen van de ruimte. Ook dragen de grote dakoverstekken en de uitgebreide natuurlijke ventilatie mogelijkheden bij tot een zo ‘open’ mogelijk gebouw. Het (tropen) dak is los van het feitelijke dak geconstrueerd.

Daarnaast is het van belang dat het ontwerp de lokale sfeer, en een niet te formeel karakter, gegarandeerd blijven. Hierdoor kan de luchthaven een levendig deel worden van de economische en culturele structuur van het eiland. De voorhal en tickethal vormen samen met het daar achter gelegen restaurant een open, publiek, plein.