+31 (0) 50 - 318 9822 info@vanringenarchitecten.nl
Selecteer een pagina

Reiderland

Daadkracht van de particuliere gezondheidszorg

Het project omvat de realisatie van een Gezondheidscentrum in Finsterwolde. Het is gelegen aan de rand van Finsterwolde, grenzend aan de Blauwe Stad. In het gebouw zijn alle zorgverleners uit een groot gebied verzameld, om alle gewenste zorg ook in de toekomst te kunnen blijven aanbieden.

Een gebouw met veel verschillende gebruikers vraagt om een extra heldere organisatie en flexibiliteit. Het gebouw is in verschillende stroken verdeeld. In een centrale strook, die de ruggengraat van het gebouw vormt, bevinden zich de stijgpunten, vide en de techniek. Daarnaast liggen aan weerszijden de wachtruimtes en de gangen . Aan de buitenzijde zijn de behandelkamers en kantoren gesitueerd. Door het werken met kolomvrije vloeren en brede verlaagde leidingstroken, is het gebouw ook in de toekomst makkelijk aan te passen.

Op de locatie, de Hardenberg, ligt een natuurlijk hoogteverschil (uniek in Groningen), welke voelbaar is gemaakt bij de entree met een theatrale trap en betonnen keerwanden. Het gesloten, introverte karakter van het exterieur contrasteert met het lichte, open interieur. De lange horizontale lijnen in de gevel refereren aan het platte polderland. De glazen erkerstroken weerspiegelen de wolkenluchten en werken als privacyscherm en klimaatgevel.

De materiaal keuze ondersteunt de ‘ruwe bolster, blanke pit’ van dit gebouw, zijnde baksteen, schoon beton, antraciet raam- en rasterstroken en witte binnenwanden. De ruwe steen en het afwisselende formaat resulteren in een expressieve ruige gevel. De dunbed uitvoering, stootvoegloos, versterkt het keramische aspect van de gevel. De centrale as is herkenbaar door het metselwerk wat van buiten naar binnen is door gezet en de natuurstenen vloer. Vanuit de entree wordt je met een brede trap omhoog geleidt, waar het gebouw zich met daglicht verrassend opent voor de bezoeker. De vide verbindt beide verdiepingen, maar werkt tevens als transparante scheiding tussen de verschillende wachtkamers. Door het terugleggen van deuren ten opzichte van de gangen, ontstaan er lange gangwanden, die rust uitstralen en museaal aandoen.